sylwiadziadek2

sylwiadziadek2

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Creme Brulee 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na pewno niektórzy słyszeli tę nazwę.

Creme Brulee 4

Składniki:

Creme Brulee 4

 

  • 1/2 l śmietany 36 procent
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Creme Brulee 4
Śmietanę z wanilią i 1/2 porcji cukru podgrzać do temperatury 95 stopni Celsjusza , wymieszać i przestudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na gładką masę , nie napowietrzać. Do żółtek dolewać małymi porcjami śmietanę , cały czas mieszać. Masę przelać do kokilek do zapiekania. Wstawić do nagrzanego do 1110 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekać przez 50 minut. Wyjąć foremki , ostudzić , chłodne wstawić do lodówki za 5 godzin. Następnie krem posypać brązowym cukrem , całość skarmelizować. Deser jest naprawdę pyszny , co prawda trzeba kilka godzin czekać , ale jest warto. POLECAM SMACZNEGO