Sposób przygotowania:
Crème brûlée klasyczny
Śmietanę wlać do garnka dodać biały cukier. Włączyć średni ogień. Laskę wanilii przekroić na pół i wyłuskać wewnętrzne ziarenka i dodać do garnka. Doprowadzić do zagotowania. Odkładamy do ostudzenia. Żółtka ubijamy ale nie za bardzo. Warto używać jajek ekologicznych gdyż krem będzie dzięki nim bardziej żółty. Dodajemy po łyżce jeszcze ciepłej masy śmietanowej za każdym razem całą masę dokładnie mieszając. Próbujemy mieszać tak aby nie wprowadzić za dużej ilości powietrza do kremu. Cała masa musi być gęsta i błyszcząca. Naczynia napełniamy wlewając krem przez sitko. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i wstawiamy krem na 50 minut. Następnie naczynia studzimy i wkładamy do lodówki na noc. Na wierzch kremu wysypujemy cienką warstwę brązowego cukru. Piekarnik włączamy na opcję grilla i wkładamy krem najbliżej grzałki. Trzymamy aż cukier się skarmelizuje. Krem ponownie chłodzimy. Do karmelizacji cukru można użyć również specjalnego palnika gazowego. Smacznego.