Sposób przygotowania:
Krążki daktylowe to świetna przekąska
✅ Daktyle umyć i osuszyć całkowicie, usunąć pestki, posiekać i zmiksować pulsująco w blenderze, aż masa będzie gładka, ale nie papkowata lub grudkowata. Następnie na suchej patelni podprażyć posiekane migdały, orzechy nerkowca i pistacje. Osobno na drugiej małej suchej patelni podprażyć nasiona sezamu przez około 2 minuty, lub, aż do uzyskania lekko złotego koloru i odstawić na bok.
✅ CIASTO DAKTYLOWE : do zmiksowanych daktyli wlać olej z orzechów włoskich i smażyć na małym ogniu, aż zmiękną. Gdy masa będzie przypominać ciasto, dodać prażone orzechy i łyżkę prażonych nasion sezamu. Później dodać kardamon i całość dobrze razem wymieszać, potem przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia, ale nie za bardzo.
✅ Gdy ciasto lekko ostygnie, zwinąć je w rulon ( wałek ). Następnie na papierze do pieczenia ułożyć kilka pistacji, nasiona sezamu i wałek z ciasta tak toczyć, aby nasiona przykleiły się do zewnętrznej powierzchni. Teraz rulon zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Po tym czasie rulon wyjąć z lodówki pokroić w krążki i przechowywać w szczelnym pojemniku.
✅ CIASTO DAKTYLOWE : do zmiksowanych daktyli wlać olej z orzechów włoskich i smażyć na małym ogniu, aż zmiękną. Gdy masa będzie przypominać ciasto, dodać prażone orzechy i łyżkę prażonych nasion sezamu. Później dodać kardamon i całość dobrze razem wymieszać, potem przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia, ale nie za bardzo.
✅ Gdy ciasto lekko ostygnie, zwinąć je w rulon ( wałek ). Następnie na papierze do pieczenia ułożyć kilka pistacji, nasiona sezamu i wałek z ciasta tak toczyć, aby nasiona przykleiły się do zewnętrznej powierzchni. Teraz rulon zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Po tym czasie rulon wyjąć z lodówki pokroić w krążki i przechowywać w szczelnym pojemniku.


