Sposób przygotowania:
Crème brûlée - deser rodem z francji
Śmietankę przelewamy do garnka. Dodajemy do 0,5 łyżki cukru oraz wanilię. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy śmietanka zacznie przy brzegach się gotować zdejmujemy ją z ognia. Ziarenka wanilii wyjmujemy. Żółtka przekładamy do garnka. Dokładamy pozostały cukier i lekko ubijamy je (ale nie do białości).
Do ubitych wlewamy stopniowo ciepła śmietankę (po 1-2 łyżce).
Gotową masę przelewamy do 3 przygotowanych kokilek. Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100˚C. Zapiekamy około 45-50 minut.
Podpieczony krem wyjmujemy z piekarnika i schładzamy kilka godzimy (około 4). Na każdy zastygnięty deser wykładamy po łyżeczce cukru brązowego. Cukier karmelizujemy za pomocą specjalnego palnika. Z powodu jego braku cukier skartelizowałam wkładają desery powtórnie go rozgrzanego piekarnika.
Do ubitych wlewamy stopniowo ciepła śmietankę (po 1-2 łyżce).
Gotową masę przelewamy do 3 przygotowanych kokilek. Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100˚C. Zapiekamy około 45-50 minut.
Podpieczony krem wyjmujemy z piekarnika i schładzamy kilka godzimy (około 4). Na każdy zastygnięty deser wykładamy po łyżeczce cukru brązowego. Cukier karmelizujemy za pomocą specjalnego palnika. Z powodu jego braku cukier skartelizowałam wkładają desery powtórnie go rozgrzanego piekarnika.
 
 
 
 
 
 
 
 
![Crème caramel - klasyczny karmelowy deser [film] Crème caramel - klasyczny karmelowy deser [film]](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/odwiedzamy-francuskie-bistro-256419.jpg) 
 
 
 
 
 
 
 
 
kołczu
Alex_M