jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Crème brûlée - deser rodem z francji

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Aby skosztować tego deseru nie musimy być w francuskiej restauracji. Można go w prosty sposób przygotować w domu. Jego smak to raj dla podniebienia!

Crème brûlée - deser rodem z francji Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Crème brûlée - deser rodem z francji

 

  • Składniki na 3 porcje:
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 3 żółtka,
  • 1,5 łyżki cukru kryształu,
  • 0,5 laski wanilii,
  • 3 płaskie łyżeczki brązowego cukru na wierzch,
  • Melisa do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Crème brûlée - deser rodem z francji
Śmietankę przelewamy do garnka. Dodajemy do 0,5 łyżki cukru oraz wanilię. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy śmietanka zacznie przy brzegach się gotować zdejmujemy ją z ognia. Ziarenka wanilii wyjmujemy. Żółtka przekładamy do garnka. Dokładamy pozostały cukier i lekko ubijamy je (ale nie do białości).

Do ubitych wlewamy stopniowo ciepła śmietankę (po 1-2 łyżce).

Gotową masę przelewamy do 3 przygotowanych kokilek. Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100˚C. Zapiekamy około 45-50 minut.

Podpieczony krem wyjmujemy z piekarnika i schładzamy kilka godzimy (około 4). Na każdy zastygnięty deser wykładamy po łyżeczce cukru brązowego. Cukier karmelizujemy za pomocą specjalnego palnika. Z powodu jego braku cukier skartelizowałam wkładają desery powtórnie go rozgrzanego piekarnika.
Crème brûlée - deser rodem z francji
śmietanke przelewamy go garnka i podgrzewamy
Crème brûlée - deser rodem z francji
żółtka delikatnie ubijamy z pozostała ilością cukru
Crème brûlée - deser rodem z francji
Gotową masę przelewamy do przygotowanych kokilek
Crème brûlée - deser rodem z francji
Upieczony deser schładzamy. następnie posypujemy cukrem brązowym i karmelizujemy cukier. m