Sposób przygotowania:
Crème caramel - klasyczny karmelowy deser [film]Cukier i jedną łyżkę wody rozgrzewamy na patelni aż do uzyskania jasnobrązowego karmelu. Cienką warstwę karmelu wylewamy na dno foremek, w których będę pieczone desery – uwaga, karmel powinien pokryć całe dno foremki!
Do mleka dodajemy rozciętą laskę wanilii i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.
Cukier ucieramy z jajkami na jednolitą, gładką masę. Do masy wlewamy (cały czas mieszając!) mleko. Gotową masą wypełniamy foremki.
Foremki układamy w głębokiej blaszce lub brytfance i wlewamy do niej zimną wodę do ok. połowy wysokości foremek (będziemy piec desery w kąpieli wodnej). Wkładamy do pieca rozgrzanego do 140*C i pieczemy przez 25 minut. Czas zależy od wielkości foremek, nóż włożony do gotowego deseru powinien wyjść "czysty". Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Przed podaniem nożyk prowadzimy wzdłuż ścianki deseru tak, aby ułatwić mu wyjście z formy. Szybkim ruchem wykładamy foremkę na talerz, zdejmujemy ją i gotowe!
Deser można udekorować bitą śmietaną i listkiem mięty.
Crème caramel i mnóstwo innych potraw autorstwa Virginie Germain możecie spróbować w Le Bistro Rozbrat.
BSz