redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Croque monsieur z kaczką i beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Klasyk kuchni francuskiej, doskonałe tosty - ich sekret tkwi w jakości składników. Przepis autorstwa Davida Gaboriaud.

Croque monsieur z kaczką i beszamelem

Składniki:

Croque monsieur z kaczką i beszamelem

 

Sposób przygotowania:

Croque monsieur z kaczką i beszamelem
Pierś z kaczki pokroić na skos w cienkie plasterki.



Przygotować krem beszamelowy: w rondelku rozpuścić 40g masła, dodać mąkę i mieszać, dolać odrobinę mleka i cały czas mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji, przypominającej gęstą śmietanę. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, pieprzu, doprawić do smaku i odstawić na bok do wystygnięcia.



Osiem kromek chleba grillować w tosterze. Posmarować masłem cztery kromki, na każdą kromkę ułożyć kilka plasterków kaczki, dodać jedną łyżkę beszamelu i przykryć pozostałymi kromkami. Posmarować resztą beszamelu i posypać tartym serem.



Całość włożyć do piekarnika na górną blachę, zapiekać 4 minuty w 180*C (jeżeli używamy piekarnika solarnego LG - wybrać opcję grill, ustawić moc 360W i czas 4-5 min). Jeśli beszamel na wierzchu kanapki się nie zarumienił, to przedłużyć grillowanie o kolejne 2-3 min.



Wyjąć i podać od razu ze świeżym tymiankiem i miksem sałat.



Przepis autorstwa Davida Gaboriaud.



Źródło: materiały prasowe