Sposób przygotowania:
Croque monsieur z kaczką i beszamelem
Pierś z kaczki pokroić na skos w cienkie plasterki.
Przygotować krem beszamelowy: w rondelku rozpuścić 40g masła, dodać mąkę i mieszać, dolać odrobinę mleka i cały czas mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji, przypominającej gęstą śmietanę. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, pieprzu, doprawić do smaku i odstawić na bok do wystygnięcia.
Osiem kromek chleba grillować w tosterze. Posmarować masłem cztery kromki, na każdą kromkę ułożyć kilka plasterków kaczki, dodać jedną łyżkę beszamelu i przykryć pozostałymi kromkami. Posmarować resztą beszamelu i posypać tartym serem.
Całość włożyć do piekarnika na górną blachę, zapiekać 4 minuty w 180*C (jeżeli używamy piekarnika solarnego LG - wybrać opcję grill, ustawić moc 360W i czas 4-5 min). Jeśli beszamel na wierzchu kanapki się nie zarumienił, to przedłużyć grillowanie o kolejne 2-3 min.
Wyjąć i podać od razu ze świeżym tymiankiem i miksem sałat.
Przepis autorstwa Davida Gaboriaud.
Źródło: materiały prasowe
Przygotować krem beszamelowy: w rondelku rozpuścić 40g masła, dodać mąkę i mieszać, dolać odrobinę mleka i cały czas mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji, przypominającej gęstą śmietanę. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, pieprzu, doprawić do smaku i odstawić na bok do wystygnięcia.
Osiem kromek chleba grillować w tosterze. Posmarować masłem cztery kromki, na każdą kromkę ułożyć kilka plasterków kaczki, dodać jedną łyżkę beszamelu i przykryć pozostałymi kromkami. Posmarować resztą beszamelu i posypać tartym serem.
Całość włożyć do piekarnika na górną blachę, zapiekać 4 minuty w 180*C (jeżeli używamy piekarnika solarnego LG - wybrać opcję grill, ustawić moc 360W i czas 4-5 min). Jeśli beszamel na wierzchu kanapki się nie zarumienił, to przedłużyć grillowanie o kolejne 2-3 min.
Wyjąć i podać od razu ze świeżym tymiankiem i miksem sałat.
Przepis autorstwa Davida Gaboriaud.
Źródło: materiały prasowe