Sposób przygotowania:
Crostini e bruschetta - czyli przystawki
Pokrój chlebek na cienkie kromki i opiecz lekko w tosterze lub w piekarniku. Kromeczki na bruschettę natrzyj czosnkiem, wszystkie posmaruj oliwą. Przygotuj bruschettę: pomidory sparz i obierz ze skóry. Rozkrój na ćwiartki i łyżeczką wybierz gniazda nasienne z pestkami. "Filety" z pomidorów pokrój w kostkę i odsącz na sicie. Posiekaj bazylię, czosnek pokrój na cieniutkie plasterki. Wymieszaj czosnek, bazylię i pomidory. Możesz doprawić pieprzem lub przyprawą włoską. Rozłóż na naczosnkowanych grzankach i posyp startym parmezanem. Przygotuj crostini: Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Połóż na grzankach po plasterku pomidora, mozzarelli a na górę filecik anchovis (najlepiej pikantny). Możesz udekorować plasterkiem oliwki. Grzanki włóż do rozgrzanego do 250 st. C piekarnika - górna grzałka - i zapiekaj, aż sery się rozpuszczą.