Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Crostini e bruschetta - czyli przystawki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Antipasti czyli włoskie przystawki. Świetne do wina, jako przystawka do obiadu czy jako danie na lekką kolację.

Crostini e bruschetta - czyli przystawki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Crostini e bruschetta - czyli przystawki

 

  • Dla 4 osób:
  • chlebek typu ciabatta
  • kilka plastrów pomidora
  • kilka plastrów mozzarelli
  • kilka filecików z sardeli (najlepiej pikantne) - anchovis
  • kilka oliwek do dekoracji
  • 1 - 2 pomidory
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • trochę potartego parmezanu
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Crostini e bruschetta - czyli przystawki
Pokrój chlebek na cienkie kromki i opiecz lekko w tosterze lub w piekarniku. Kromeczki na bruschettę natrzyj czosnkiem, wszystkie posmaruj oliwą. Przygotuj bruschettę: pomidory sparz i obierz ze skóry. Rozkrój na ćwiartki i łyżeczką wybierz gniazda nasienne z pestkami. "Filety" z pomidorów pokrój w kostkę i odsącz na sicie. Posiekaj bazylię, czosnek pokrój na cieniutkie plasterki. Wymieszaj czosnek, bazylię i pomidory. Możesz doprawić pieprzem lub przyprawą włoską. Rozłóż na naczosnkowanych grzankach i posyp startym parmezanem. Przygotuj crostini: Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Połóż na grzankach po plasterku pomidora, mozzarelli a na górę filecik anchovis (najlepiej pikantny). Możesz udekorować plasterkiem oliwki. Grzanki włóż do rozgrzanego do 250 st. C piekarnika - górna grzałka - i zapiekaj, aż sery się rozpuszczą.
Crostini e bruschetta - czyli przystawki
Bruschetta - grzanka z pomidorami i czosnkiem.
Crostini e bruschetta - czyli przystawki
Crostini - grzanka z pomidorem i mozzarellą.