Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Cukier waniliowy (domowy)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
  • KALORIE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chyba nie muszę pisać, że domowy cukier waniliowy nie ma sobie równych, a tym bardziej nie można go porównać o sklepowej podróbki z waniliną.

Cukier waniliowy (domowy)

Składniki:

Cukier waniliowy (domowy)

 

Sposób przygotowania:

Cukier waniliowy (domowy)

Przygotowanie wanilii:

Cukier waniliowy (domowy)
Używam laski o śreniej wielości i doskonale ona nadaje aromat podanej ilości cukru.

Laskę wanilii należy przeciąż wzdłuż i wydrążyć z niej ziarenka.

Można to zrobić łyżką lub tępą stroną noża.

Cukier:

Cukier waniliowy (domowy)
Do przechowywania cukru polecam szklany słoik.

Cukier przesypać do pojemnika, w którym będzie przechowywany.

Całość:

Cukier waniliowy (domowy)
Mozna użyć dowolnego cukru - również sylitolu lub brązowego.

Ziarenka wanilii wymieszać z cukrem. Następnie dołożyć kawałki laski.

Całość szczelnie zamknąć i odstawić na około 7 dni, aby cukier nabrał zamierzonego aromatu.
(Jeśli laski utracą zapach - należy je wyjąć i wyrzucić.

W międzyczasie - jeśli używamy wanilii to do cukru można dokładać puste laski.)