Sposób przygotowania:
Ser a'la koryciński
Mleko podgrzać do temperatury 35-38 stopni. W wodzie rozpuścić podpuszczkę. Odmierzyć potrzebną ilość kefiru (w temperaturze pokojowej!). Do mleka wlać kefir i podpuszczkę, wymieszać, przykryć garnek pokrywką i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie skrzep pokroić długim nożem w kratkę. Durszlak wyłożyć gazą, ustawić na misce. Zawartość garnka przełożyć delikatnie na durszlak, odstawić na ok 20 godzin, co 2-3 godziny ser odwracać na drugą stronę, aby dobrze odciekł.
Po tym czasie przygotować solankę. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuścić sól, dodać chłodnej wody tak aby było 1,5 litra płynu. Włożyć ser i moczyć około 4 godzin. Ser osuszyć z solanki, ułożyć na talerzyku i bez przykrycia wstawić do lodówki.
Można jeść od razu na drugi dzień, ale warto poczekać kilka dni. Można zrobić 2 małe serki i porównać smak świeżego i kilkudniowego :)
Po tym czasie skrzep pokroić długim nożem w kratkę. Durszlak wyłożyć gazą, ustawić na misce. Zawartość garnka przełożyć delikatnie na durszlak, odstawić na ok 20 godzin, co 2-3 godziny ser odwracać na drugą stronę, aby dobrze odciekł.
Po tym czasie przygotować solankę. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuścić sól, dodać chłodnej wody tak aby było 1,5 litra płynu. Włożyć ser i moczyć około 4 godzin. Ser osuszyć z solanki, ułożyć na talerzyku i bez przykrycia wstawić do lodówki.
Można jeść od razu na drugi dzień, ale warto poczekać kilka dni. Można zrobić 2 małe serki i porównać smak świeżego i kilkudniowego :)