Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ser a'la koryciński

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejny domowy ser zakwaszany lekko kefirem, również z użyciem podpuszczki. Ser moczymy w solance i odstawiamy na krótkie dojrzewanie.

Ser a'la koryciński Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ser a'la koryciński

 

  • Ser:
  • 2,5 l mleka
  • 1/4 szklanki kefiru
  • 1/3 łyżeczki podpuszczki
  • 4 łyżki wody
  • Solanka:
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Ser a'la koryciński
Mleko podgrzać do temperatury 35-38 stopni. W wodzie rozpuścić podpuszczkę. Odmierzyć potrzebną ilość kefiru (w temperaturze pokojowej!). Do mleka wlać kefir i podpuszczkę, wymieszać, przykryć garnek pokrywką i odstawić na 30 minut.

Po tym czasie skrzep pokroić długim nożem w kratkę. Durszlak wyłożyć gazą, ustawić na misce. Zawartość garnka przełożyć delikatnie na durszlak, odstawić na ok 20 godzin, co 2-3 godziny ser odwracać na drugą stronę, aby dobrze odciekł.

Po tym czasie przygotować solankę. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuścić sól, dodać chłodnej wody tak aby było 1,5 litra płynu. Włożyć ser i moczyć około 4 godzin. Ser osuszyć z solanki, ułożyć na talerzyku i bez przykrycia wstawić do lodówki.

Można jeść od razu na drugi dzień, ale warto poczekać kilka dni. Można zrobić 2 małe serki i porównać smak świeżego i kilkudniowego :) 
Ser a'la koryciński
Mleko podgrzać do temperatury 35-38 stopni.
Ser a'la koryciński
W wodzie rozpuścić podpuszczkę. Odmierzyć potrzebną ilość kefiru (w temperaturze pokojowej!).
Ser a'la koryciński
Po tym czasie skrzep pokroić długim nożem w kratkę.
Ser a'la koryciński
Zawartość garnka przełożyć delikatnie na durszlak, odstawić na ok 20 godzin
Ser a'la koryciński
Do solanki włozyć ser i moczyć 4 godziny

Tagi:

ser