BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Pieczone warzywa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonały dodatek do obiadu. Najlepsze do pieczenia są młode ziemniaki, nie trzeba ich nawet obierać, wystarczy dokładnie wyszorować szczoteczką i umyć. Można posypać świeżymi ziołami.

Pieczone warzywa

Składniki:

Pieczone warzywa

Składniki na blachę

Sposób przygotowania:

Pieczone warzywa

Przygotowanie warzyw do pieczenia

Wszystkie warzywa obieram. Jeśli mam małe , młode ziemniaczki to nie obieram ich tylko dokładnie myję.

Większe ziemniaki kroję. Dynię i selera kroję w dużą kostkę. Marchew kroję w krążki, talarki. Cebulę przecinam na pół i kroję w piórka.

Warzywa przekładam do dużej miski, dodaję olej i przyprawy. Mieszam, oprószam solą i świeżo mielonym , kolorowym pieprzem. Wykładam na blachę.

Warzywa piekę do miękkości w 180 stopniach, zazwyczaj około 1 godziny.

Tagi:

warzywa dania