PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Cukinia jak schabowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam smażoną w ten sposób cukinię! Jest bardzo chrupiąca. Można podać z sosem czosnkowym do maczania.

Cukinia jak schabowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukinia jak schabowy

 

Sposób przygotowania:

Cukinia jak schabowy
Jajko roztrzepujemy widelcem z dwiema dużymi szczyptami soli. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plasterki o grubości około 1 centymetra bez obierania ze skórki. Każdy plaster cukinii zanurzamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu, co jakiś czas przewracając, do czasu aż cukinia będzie miękka (sprawdzamy wbijając widelec) i panierka się zarumieni. Gotowe placuszki układamy na papierowy ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Cukinia jak schabowy
Etap 1 Plastry powinny być dość grube...
Cukinia jak schabowy
Etap 2 Smażymy najpierw z jednej strony...
Cukinia jak schabowy
Etap 3 A potem z drugiej do uzyskania złotego koloru.