aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Cukinia w sezamie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Inna wersja panierowanej cukinii, bo zamiast tradycyjnej bułki tartej użyłam sezamu. Przekąska jest bardzo smaczna, a sezam fajnie chrupie pod zębami.

Cukinia w sezamie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia w sezamie

 

Sposób przygotowania:

Cukinia w sezamie
Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. Posypujemy solą i pieprzem i zostawiamy na 15 minut, żeby przeszła przyprawami.

W jednej miseczce roztrzepujemy jajko, do drugiej wsypujemy sezam.Krążki cukinii najpierw obtaczamy w jajku a następnie dokładnie obtaczamy w sezamie, lekko dociskając go.

Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wkładamy panierowane cukinie i smażymy je z obu stron do lekkiego zrumienienia sezamu. Gotowe zdejmujemy z patelni i układamy na chwilę na papierowym ręczniku, żeby wchłonął nadmiar oleju.

Podajemy jako gorącą przekąskę.
Cukinia w sezamie
Obrane cukinie kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Cukinia w sezamie
Krążki cukinii najpierw obtaczamy w jajku.
Cukinia w sezamie
Następnie dokładnie obtaczamy w sezamie.
Cukinia w sezamie
Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia.

Tagi:

cukinia