Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Książka Kucharska: Tanie dania w sezonie letnim

Cukinia z marchewką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosta sałatka odpowiednia jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.

Cukinia z marchewką

Składniki:

Cukinia z marchewką

 

  • 1 młoda cukinia (ok. 40 – 50 dag);
  • 40 dag młodej marchewki;
  • 4 – 5 ząbków czosnku;
  • 3 łyżki cukru;
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia;

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia z marchewką
Czosnek obrać i drobno posiekać. Cukinię umyć i pokroić w skośne plastry grubości ok. 3 mm . wymieszać z czosnkiem i odstawić na 10 – 15 min . Marchewkę obrać, pokroić w takie same plastry i wymieszać z cukrem. Odstawić na 15 min. Na patelni rozgrzać olej i smażyć marchewkę i cukinię aż warzywa będą miękkie i się zrumienią. Doprawić solą i pieprzem.