Sposób przygotowania:
Cukinia z marchewką i groszkiem
Obrać marchewkę i pokroić w drobną kostkę. Zalać wodą , lekko posolić i dodać szczyptę cukru. Ugotować do miękkości. Odcedzić. Dodać masło , groszek i koperek. Wymieszać i podgrzać by masło się rozpuściło. Zasypać mąką i zagotować .Doprawić do smaku . Z cukinii ściąć ,, czapeczki". Wydrążyć delikatnie pestki i w ich miejsce nałożyć marchew z groszkiem. Obrać ziemniaki- umyć pokroić w małe kawałki. W garnku do gotowania na parze ułożyć cukinie i ziemniaki. Gotować 20 minut ( od zagotowania wody w dolnym garnku). Wyjąć ziemniaki ( cukinie zostawić by nie ostygły) - dodać do nich masło , śmietankę i szczyptę soli . Utrzeć na kremowe puree. Ogórki powycinać w ozdobne spiralki ( ja mam do tego specjalna maszynkę ale można to zrobić nożykiem).Ułożyć w misce . Skropić olejem, sokiem z cytryny , lekko posolić. Na talerzu ułożyć ,, rozetę " z ogórka ( lub sałaty). Na ogórku ułożyć warstwę puree, a na tym postawić cukinię ( można ją naciąć by było widać farsz ) * Można potraktować tą potrawę jako samodzielne danie wegetariańskie ( zamiast masła i śmietanki użyć wtedy produktów sojowych), lub jako danie jarskie lub jako dodatek do II Dania - jak nam jest wygodnie