bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Cukiniowa gremolata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gremolata wywodzący się z włoskiej Lombardii charakterystyczny dodatek do dania osso buco ale nie tylko.

Cukiniowa gremolata

Składniki:

Cukiniowa gremolata

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowa gremolata
Wymieszać posiekaną bardzo drobno cukinię, natkę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek i chilli, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą. Wymieszać. Odstawic na czas przygotwani potrwy do ktorej bedziemy uzywac gremolaty. Gremolata tradycyjna składa się z drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej (ale mozemy wzbogac o inne zielone warzywa). Gremolatą można posypywać potrawy, jest bogata w witaminę C. mogą to byc zupy, mięso, ryby, grzanki, inne warzywa np smazone, a takze sałatki czy kasze.

Tagi:

cukinia