ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Cukiniowe gofry wg. Irenki o zapachu wanilii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do moich gofrów dodaję cukinię ze skórką, ponieważ jest zdrowa. Używam także jej soku, który zawiera wiele cennych właściwości zdrowotnych. Gofry wychodzą delikatne i bardzo smaczne i pachną wanilią.

Cukiniowe gofry wg. Irenki o zapachu wanilii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowe gofry wg. Irenki o zapachu wanilii

 

  • pół młodej cukinii razem ze skórką
  • trzy duże jajka wiejskie
  • pół szklanki oleju rzepakowego albo słonecznikowego
  • pół olejku waniliowego,
  • jeden cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli
  • półtora szklanki pszennej mąki

Sposób przygotowania:

Cukiniowe gofry wg. Irenki o zapachu wanilii
Zetrzeć pół młodej cukinii razem ze skórką. Do startej cukinii wbić trzy duże jajka. Wlać pół szklanki oleju rzepakowego, pół olejku waniliowego, dodać jeden cukier waniliowy. Dodać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i półtora szklanki pszennej mąki, przesianej przez sitko. Wszystko razem wymieszać i nakładać na dobrze rozgrzaną gofrownicę, której już nie trzeba smarować.

Nakładać łyżką mniejsze porcje to zapobiegnie wyciekaniu ciasta. Piec na złoty kolor.
Cukiniowe gofry wg. Irenki o zapachu wanilii.
Zetrzeć pół młodej cukinii razem ze skórką.
Cukiniowe gofry wg. Irenki o zapachu wanilii.
Do startej cukinii wbić trzy duże wiejskie jajka.
Cukiniowe gofry wg. Irenki o zapachu wanilii.
Dodać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia i półtora szklanki pszennej mąki.
Cukiniowe gofry wg. Irenki o zapachu wanilii.
Nakładać łyżką mniejsze porcje to zapobiegnie wyciekaniu ciasta.