WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1025]

Gofry z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gofry z cukinii to moja kolejna propozycja potrawy z użyciem cukinii. Gofry zrobiłam z cukrem waniliowym na słodko. Można je jeść dodatkowo z serem, konfiturą, bitą śmietaną itd.

Gofry z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Gofry z cukinii

ETAP 1:

Cukinię obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Po obraniu powinno zostać ok. 150 g cukinii. Obraną cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i przełożyć na durszlak. Posypać solą aby puściła sok. Odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie odcisnąć ją z nadmiaru soku.

Do miski wsypać mąkę. Wbić jajko. Wsypać proszek i cukier. Wlać śmietanę. Zmiksować na jednolite gęste ciasto. Dodać cukinię i wymieszać łyżką.

Gofrownicę rozgrzać i nakładać porcje ciasta. Smażyć kilka minut aż gofry będą ładnie przypieczone.

Upieczone gofry wykładać na metalową kratkę żeby nie straciły chrupkości. Podawać z ulubionymi dodatkami typu dżem, bita śmietana, ser biały, twarożek itd.

Gofry z cukinii
Gofry cukiniowe po upieczeniu wyjęte na metalową kratkę
Gofry z cukinii
Porcja surowego ciasta cukiniowego nałożona do gofrownicy
Gofry z cukinii
Gotowe ciasto na gofry cukieniowe po wymieszaniu
Gofry z cukinii
Starta i odciśnięta cukinia dodana do zmiksowanego ciasta

Tagi:

gofry deser