Sposób przygotowania:
Gofry z cukiniiETAP 1:
Cukinię obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Po obraniu powinno zostać ok. 150 g cukinii. Obraną cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i przełożyć na durszlak. Posypać solą aby puściła sok. Odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie odcisnąć ją z nadmiaru soku.
Do miski wsypać mąkę. Wbić jajko. Wsypać proszek i cukier. Wlać śmietanę. Zmiksować na jednolite gęste ciasto. Dodać cukinię i wymieszać łyżką.
Gofrownicę rozgrzać i nakładać porcje ciasta. Smażyć kilka minut aż gofry będą ładnie przypieczone.
Upieczone gofry wykładać na metalową kratkę żeby nie straciły chrupkości. Podawać z ulubionymi dodatkami typu dżem, bita śmietana, ser biały, twarożek itd.