migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Cukiniowe gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne gofry z dodatkiem cukinii. Można je zajadać same lub podać z białym serkiem lub ulubioną pastą.

Cukiniowe gofry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowe gofry

 

  • 1 młoda cukinia ok 600 g
  • 1 szklanka mleka
  • ok 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki drobno startego sera grana padano
  • sól, pieprz
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Sposób przygotowania:

Cukiniowe gofry
Cukinię dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito aby cukinia ociekała ze soku, zostawić na ok 1 godzinę.

Mleko, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i olej zmiksować na gładkie ciasto. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser. Wymieszać łyżką. Potem dodać dobrze odciśniętą z soku startą cukinię. Ponownie masę wymieszać dokładnie łyżką.

Do smaku doprawić solą i pieprzem, dodać też 1 łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.

Masę ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste ale powinno swobodnie spływać z łyżki.

Rozgrzać gofrownicę i piec gofry na ciemnozłoty kolor. Ja piekłam takie gofry "niepełne" i nakładałam po ok 3-4 łyżki ciasta na jednego gofra.

Gotowe gofry wystudzić na kratce. Wyszło mi 10 sztuk ale ilość zależy od gofrownicy. .
Cukiniowe gofry
Cukinię dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cukiniowe gofry
Mleko, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i olej zmiksować na gładkie ciasto. Dodać posiekaną natke pietruszki oraz starty ser. Wymieszać łyżką.
Cukiniowe gofry
Potem dodać dobrze odciśniętą z soku startą cukinię. Ponownie masę wymieszać dokładnie łyżką.
Cukiniowe gofry
Rozgrzać gofrownicę i piec gofry na ciemnozłoty kolor. Ja piekłam takie gofry "niepełne" i nakładałam po ok 3-4 łyżki ciasta na jednego gofra.