Sposób przygotowania:
Cukiniowe gofry
Cukinię dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito aby cukinia ociekała ze soku, zostawić na ok 1 godzinę.
Mleko, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i olej zmiksować na gładkie ciasto. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser. Wymieszać łyżką. Potem dodać dobrze odciśniętą z soku startą cukinię. Ponownie masę wymieszać dokładnie łyżką.
Do smaku doprawić solą i pieprzem, dodać też 1 łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.
Masę ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste ale powinno swobodnie spływać z łyżki.
Rozgrzać gofrownicę i piec gofry na ciemnozłoty kolor. Ja piekłam takie gofry "niepełne" i nakładałam po ok 3-4 łyżki ciasta na jednego gofra.
Gotowe gofry wystudzić na kratce. Wyszło mi 10 sztuk ale ilość zależy od gofrownicy. .
Mleko, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i olej zmiksować na gładkie ciasto. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser. Wymieszać łyżką. Potem dodać dobrze odciśniętą z soku startą cukinię. Ponownie masę wymieszać dokładnie łyżką.
Do smaku doprawić solą i pieprzem, dodać też 1 łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.
Masę ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste ale powinno swobodnie spływać z łyżki.
Rozgrzać gofrownicę i piec gofry na ciemnozłoty kolor. Ja piekłam takie gofry "niepełne" i nakładałam po ok 3-4 łyżki ciasta na jednego gofra.
Gotowe gofry wystudzić na kratce. Wyszło mi 10 sztuk ale ilość zależy od gofrownicy. .