Sposób przygotowania:
Cukiniowe gofry z jeżynami i morelami
Kefir i jajka ogrzać do temperatury pokojowej. Zmiksować.
Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne (jeśli jest młoda i niewielka to można to pominąć), zetrzeć na tarce. Posypać szczyptą soli, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie cukinię odcisnąć z nadmiaru soku. Wlać kefir i jajka, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać.
Na rozgrzaną gofrownicę nakładać porcje ciasta, piec aż się zrumieni. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Jeżyny umyć, osuszyć. Morele obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Gofry lekko przestudzić, nałożyć bitą śmietanę, owoce i od razu podawać.
Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne (jeśli jest młoda i niewielka to można to pominąć), zetrzeć na tarce. Posypać szczyptą soli, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie cukinię odcisnąć z nadmiaru soku. Wlać kefir i jajka, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać.
Na rozgrzaną gofrownicę nakładać porcje ciasta, piec aż się zrumieni. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Jeżyny umyć, osuszyć. Morele obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Gofry lekko przestudzić, nałożyć bitą śmietanę, owoce i od razu podawać.
zbysiowa
Marika-
Alex_M