Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Cukiniowe gofry z jeżynami i morelami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Przepyszne gofry, wilgotne, mięsiste a z wierzchu chrupiące. Podałam je na słodko, ale myślę, że z dodatkami wytrawnymi tez będą super

Cukiniowe gofry z jeżynami i morelami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukiniowe gofry z jeżynami i morelami

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowe gofry z jeżynami i morelami
Kefir i jajka ogrzać do temperatury pokojowej. Zmiksować.

Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne (jeśli jest młoda i niewielka to można to pominąć), zetrzeć na tarce. Posypać szczyptą soli, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie cukinię odcisnąć z nadmiaru soku. Wlać kefir i jajka, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać.

Na rozgrzaną gofrownicę nakładać porcje ciasta, piec aż się zrumieni. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem.

Jeżyny umyć, osuszyć. Morele obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Gofry lekko przestudzić, nałożyć bitą śmietanę, owoce i od razu podawać.
Cukiniowe gofry z jeżynami i morelami
kefir i jajka ogrzane do temp. pokojowej nalezy zmiksować
Cukiniowe gofry z jeżynami i morelami
cukinię oczyścić, zetrzec na tarce i wymieszać z solą
Cukiniowe gofry z jeżynami i morelami
odciśniętą cukinię wymieszać z kefirem i jajami, mąką z proszkiem