slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 815]

Cukiniowy sos do makaronu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne danie obiadowe z makaronem oraz cukinią. Warzywny (bez mięsa) sos z dodatkiem ulubionego makaronu super smakuje, jest lekki a przy tym sycący. Ten pyszny obiad przygotujemy w ciągu 30 minut. Polecam.

Cukiniowy sos do makaronu

Składniki:

Cukiniowy sos do makaronu

 

  • 800 g cukinii
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli i ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szkl wody/bulionu
  • oraz ulubiony makaron (u mnie ryżowy)

Sposób przygotowania:

Cukiniowy sos do makaronu
Marchewkę, cebulkę i czosnek obieramy. Cukinię obieramy i wycinamy pestki. Czosnek i cebulę drobno kroimy. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce jarzynowej-marchewkę dodajemy do cebulki i czosnku a cukinię odsączamy z nadmiaru płynu. Na łyżce oliwy przesmażamy pokrojoną cebulę,czosnek i startą marchewkę. 

Gdy cebulka się zeszkli dodajemy na patelnię cukinię, przesmażamy i podlewamy 1/2 szkl wody/bulionu. Dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, zioła prowansalskie oraz pieprz i paprykę słodką, zagotowujemy i ściągamy z ognia. Gotujemy makaron (u mnie ryżowy) i nakładamy na talerze, dodajemy sos (ja swój zblendowałam ze względu na synka). 

Smacznego.