Sposób przygotowania:
Domowy makaron z kurkami w sosie śmietanowym
Makaron :
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, zrobić dołeczek.
Następnie wybić do dołka jajka, wymieszać, zagnieść ciasto.
Rozwałkować ciasto na placki, zwinąć w rulony i kroić w szersze paski.
Gotować makaron we wrzącej i osolonej wodzie, odcedzić na sicie.
Sos kurkowy :
Kurki umyć, osączyć.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać kurki, dusić kilka minut.
Natkę pietruszki opłukać, pokroić, dodać do kurek.
Zalać śmietanką, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić jeszcze chwilę.
Makaron przełożyć do sosu, wymieszać, nakładać na talerze, posypać natką.
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, zrobić dołeczek.
Następnie wybić do dołka jajka, wymieszać, zagnieść ciasto.
Rozwałkować ciasto na placki, zwinąć w rulony i kroić w szersze paski.
Gotować makaron we wrzącej i osolonej wodzie, odcedzić na sicie.
Sos kurkowy :
Kurki umyć, osączyć.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać kurki, dusić kilka minut.
Natkę pietruszki opłukać, pokroić, dodać do kurek.
Zalać śmietanką, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić jeszcze chwilę.
Makaron przełożyć do sosu, wymieszać, nakładać na talerze, posypać natką.