Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1212]

Proste kotleciki z kaszy kuskus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 270
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotleciki te to pyszna propozycja na szybką, bezmięsną przekąskę lub też nieskomplikowany obiad. Są pyszne na ciepło oraz po ostygnięciu. Ja je podaję z dodatkiem warzyw i lekkim sosem, ale mogą posłużyć jako dodatek nawet do kawałka mięsa.

Proste kotleciki z kaszy kuskus

Składniki:

Proste kotleciki z kaszy kuskus

Około 7 sztuk:

  • 1/2 szklanki kaszy kuskus (1 szklanka = 250 ml; około 100g)
  • 1 i 1/4 szklanki bulionu/lekko osolonej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny/bułki tartej (płaska)
  • 1 cebula (mała)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 szczypta majeranku (solidna)
  • papryka słodka
  • sól ziołowa, pieprz

Dodatkowo:

Ponadto:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Proste kotleciki z kaszy kuskus

Kasza:

Proste kotleciki z kaszy kuskus

Kaszę kuskus należy przesypać do miski i następnie zalać gorącym bulionem lub osoloną wodą.
Całość odstawić do momentu aż kasza napęcznieje.

Masa:

Proste kotleciki z kaszy kuskus
Kotleciki można doprawić według swojego gustu.

Do kaszy kuskus wbić jajko, dodać kaszę manną lub bułkę tartą, posiekaną cebulę oraz czosnek.
Wszystko razem dokładnie połączyć i doprawić według smaku.

Formowanie:

Proste kotleciki z kaszy kuskus
Kotleciki można robić dowolnej wielkości.

Z masy należy uformować okrągłe kotleciki.

Panierowanie:

Proste kotleciki z kaszy kuskus
Kotleciki powinny być obtoczone w bułce tartej.

Każdego kotlecika dokładnie obtoczyć w bułce tartej.

Smażenie:

Proste kotleciki z kaszy kuskus
Kotleciki powinny być rumiane z obu stron.

Kotlety smażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
Powinny być rumiane z obu stron.