Curry z ziemniakami i fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Curry warzywne, to fajne lekkie danie lunchowe lub nawet obiadowe. Gdy za oknem temperatura spada lekko, fajnie jest się posilić czymś na ciepło. Obok ziemniaków w moim curry pojawia się też zielona francuska fasolka, która w domu uwielbiamy.

Curry z  ziemniakami i fasolką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Curry z ziemniakami i fasolką

 

  • 200 g zielonej cienkiej fasolki
  • 500 g ziemniaków
  • 2 szalotki
  • 1 mała cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 400 ml jogurtu typy bałkańskiego
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól morska
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Curry z ziemniakami i fasolką
Ziemniaki dokładnie myjemy, pozostawiamy ze skórką i kroimy na pół lub na ćwiartki, w zależności od tego jak są duże.Fasolkę płuczemy i odcinamy końcówki. Cebulę i szalotki obieramy i kroimy w piórka, chili drobniutko siekamy. Na rozgrzany tłuszcz na patelni wrzucamy cebulę i szalotki i delikatnie przesmażamy. Następnie dodajemy starty na tarce imbir, curry, kumin i kurkumę, przesmażamy przez kolejne 3-4 minuty. Teraz pora, żeby dodać ziemniaki i fasolkę. Przesmażamy je chwilę wraz z przyprawami Jeśli fasolka jest za długa możemy ją przeciąć na pół. Do warzyw dodajemy bulion i jogurt, zmniejszamy ogień, przykrywa pokrywką i dusimy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy sok z cytryny i sól do smaku, mieszamy i podajemy.
Curry z  ziemniakami i fasolką
Curry z ziemniakami, fasolką i papryczką chili
Curry z  ziemniakami i fasolką
Curry z ziemniakami, fasolką i papryczką chili
Curry z  ziemniakami i fasolką
Curry z ziemniakami, fasolką i papryczką chili
Curry z  ziemniakami i fasolką
Curry z ziemniakami, fasolką i papryczką chili