madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Curry z białym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To danie to taka moja pamiątka z pobytu w UK, nauczył mnie jej rodak, ale zawsze będzie mi się kojarzyć z tym krajem.

Curry z białym ryżem

Składniki:

Curry z białym ryżem

 

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 30 dag pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 paczki przyprawy curry
  • 2 czerwone cebule
  • 1 słoik sosu curry
  • do smaku przyprawa uniwersalna
  • do smażenia olej

Sposób przygotowania:

Curry z białym ryżem
Wszystkie warzywa myjemy, a następnie papryki żółtą, zieloną i czerwoną po usunięciu gniazd nasiennych, cebulę po obraniu i cukinię razem ze skórką, jeśli jest to młoda cukinia kroimy w średniej wielkości kostkę. Oczyszczoną marchew i pieczarki tniemy na plasterki. W sporym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone warzywa posypując przyprawą curry. Podsmażone składniki podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu około pół godziny. W tym czasie pierś z kurczaka także kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy na półtwardo, dodajemy razem z kurczakiem do warzyw i dusimy jeszcze około 10 minut. Na sam koniec dodajemy sos ze słoika i dokładnie mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku . Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy na gorąco warzywa w sosie podane na ryżu.