SUPERPRZEPIS

Wątróbka z pieczarkami i jabłkiem

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Wątróbka z pieczarkami i jabłkiem

Jedni ją lubią, drudzy nienawidzą, ja należę do tej pierwszej grupy, delikatna w smaku, z pieczarkami i jabłkiem oraz cebulką to propozycja na smaczny i syty obiad.

Składniki:

Wątróbka z pieczarkami i jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z pieczarkami i jabłkiem

ETAP 1:

Wątróbka z pieczarkami i jabłkiem
wątróbkę drobiową myjemy i moczymy w mleku

Wątróbkę obieramy z błonek, płuczemy, wkładamy do miski zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy do lodówki na godzinę

ETAP 2:

Wątróbka z pieczarkami i jabłkiem
następnie obtaczamy w mące i smażymy na oleju

Po tym czasie wątróbkę odcedzamy, osuszamy, obtaczamy w mące pszennej. Smażymy na małej ilości rozgrzanego oleju na patelni.

ETAP 3:

Wątróbka z pieczarkami i jabłkiem
podsmażamy pieczarki oraz jabłko na masełku

Umyte pieczarki oraz cebulę-bez szczypioru kroimy w plasterki, obrane jabłko w kostkę, podduszamy pod przykryciem na klarowanym maśle rozgrzanym na głębokiej patelni,

ETAP 4:

Wątróbka z pieczarkami i jabłkiem
wątróbkę łączymy z podduszonymi warzywami

w trakcie smażenia doprawiamy papryką, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem, gdy warzywa zmiękną zalewamy śmietanką, i chwilę smażymy aż zacznie gęstnieć.

Dodajemy podsmażoną wątróbkę, dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Podajemy gorącą posypaną szczypiorem z dymki.

Smacznego!