Sposób przygotowania:
Wątróbka z pieczarkami i jabłkiemETAP 1:
Wątróbkę obieramy z błonek, płuczemy, wkładamy do miski zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy do lodówki na godzinę
ETAP 2:
Po tym czasie wątróbkę odcedzamy, osuszamy, obtaczamy w mące pszennej. Smażymy na małej ilości rozgrzanego oleju na patelni.
ETAP 3:
Umyte pieczarki oraz cebulę-bez szczypioru kroimy w plasterki, obrane jabłko w kostkę, podduszamy pod przykryciem na klarowanym maśle rozgrzanym na głębokiej patelni,
ETAP 4:
w trakcie smażenia doprawiamy papryką, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem, gdy warzywa zmiękną zalewamy śmietanką, i chwilę smażymy aż zacznie gęstnieć.
Dodajemy podsmażoną wątróbkę, dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Podajemy gorącą posypaną szczypiorem z dymki.
Smacznego!
SylaUla
2milutka
z cydrem jeszcze nie jadłam, wypróbuję :)