Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pierogi ruskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam wszelkie pierogi, ale w takiej wersji smakują mi najbardziej. Wbrew pozorom robienie pierogów wcale nie jest trudne. Przyjemna, odstresowująca praca :)

Pierogi ruskie

Składniki:

Pierogi ruskie

farsz

  • 250 gram twarogu półtłustego
  • 250-300 gram ugotowanych ziemniaków
  • 3 cebule
  • łyżka masła roślinnego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

ciasto

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie

farsz

Pierogi ruskie
przygotowany farsz doprawiamy do smaku..

Ser i ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cebule obieramy i kroimy w kostkę.

Połowę cebuli smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu, zeszkloną dodajemy do farszu i mieszamy.

Drugą połowę podsmażamy z dodatkiem soli na oleju - będzie do polania pierogów.

ciasto

Pierogi ruskie
szklanką wykrawamy z rozwałkowanego ciasta krążki

do mąki stopniowo dolewamy gorącą wodę (tak aby nie parzyła w ręce), dajemy tyle by ciasto było miękkie i elastyczne.

Zagniecione dzielimy na części, cienko wałkujemy i wykrawamy krążki.

lepimy

Pierogi ruskie
pierogi układamy na tacy podsypanej mąką.

Na każdy krążek ciasta dajemy po łyżeczce farszu - dokładnie zlepiamy brzegi.

Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy ok 3-4 minuty na wolnym ogniu.

Podajemy polane cebulką. Mi wyszło 30 sztuk