Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Ćwiartka z kurczaka z piekarnika

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjnie pieczona ćwiartka z kurczaka w piekarnika. Lubię taki własnie sposób, niż na patelni.Skórka jest wtedy zawsze chrupiąca

Ćwiartka z kurczaka z piekarnika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ćwiartka z kurczaka z piekarnika

 

  • Ćwiartka z kurczaka - 2 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • sól do smaku - 1 łyżeczka
  • pieprz do smaku - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Ćwiartka z kurczaka z piekarnika
Ćwiartki z kurczaka myjemy, osuszamy wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Nakładamy masło na ćwiartki. Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180*C, potem zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze przez 45 minut. Nie przykrywamy ćwiartek, od czasu do czasu podlewamy mięso tłuszczem który się wytapia. Smacznego
Ćwiartka z kurczaka z piekarnika
Przprawiamy solą, pieprzem, papryką słodka. Nakładamy masło. Wstawiamy do piekarnika
Ćwiartka z kurczaka z piekarnika
Udka w połowie pieczenia