Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka w cieście francuskimETAP 1:
Wszystkie składniki marynaty umieścić w dużej misce i rozetrzeć.
Z podudzi z kurczaka ściągnąć skórę i odciąć koniec, tak aby została sama kość. Tak przygotowane mięso włożyć do miski z marynatą i dokładnie obtoczyć. Odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny.
Po tym czasie mięso z marynatą usmażyć na rozgrzanej patelni.
Smażyć z każdej strony, aż mięso będzie bardzo miękkie.
W razie konieczności można podlać odrobiną wody. Ściągnąć z patelni i ostudzić.
ETAP 2:
Schłodzone ciasto francuskie pociąć na 6 części i w każda z nich zawinąć podudzie, mocno ściskając końce ciasta.
ETAP 3:
Położyć na blachę z wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec przez ok 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Można podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)
BozenaMatuszczyk
halina