Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Ćwiartki z cebulką w masełku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczne i soczyste ćwiartki kurczaka z chrupiącą skórką. Idealne na obiad lub ciepłą przekąskę na imprezie.

Ćwiartki z cebulką w masełku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ćwiartki z cebulką w masełku

 

  • 4 nogi z kurczaka
  • 4 cebule
  • 30 g masła
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Ćwiartki z cebulką w masełku

Przyprawianie mięsa:

Ćwiartki z cebulką w masełku
Nóżki kurczaka natarte wszystkimi przyprawami

Na umytych, oczyszczonych i osuszonych papierowym ręcznikiem nóżkach zrobić nacięcia nożem od strony skóry. Nóżki natrzeć wymieszanymi przyprawami, także pod skórką.

Przygotowanie cebuli:

Ćwiartki z cebulką w masełku
Cebula przed upieczeniem pokrojona w grube pióra

Cebulę pokroić w grube pióra.

Marynowanie mięsa:

Ćwiartki z cebulką w masełku
Ćwiartki z kurczaka w przyprawach obłożone cebulą

Ułożyć na nóżkach. Odłożyć na pół godziny do lodówki.

Pieczenie mięsa:

Ćwiartki z cebulką w masełku
Nóżki kurczaka z cebulą i masłem przed upieczeniem

Nóżki z cebulą przełożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wyłożyć na wierzch pokrojone na kawałki masło. Całość piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.