Sposób przygotowania:
Pasztet wieprzowy z żurawiną
Mięso wieprzowe oraz boczek świeży umyć, włożyć do garnka zalać zimną wodą, dodajać cebule, marchewkę i kawałek selera, doprawić solą. Gotować do miekkości.
Żurawinę namoczyć w wodzie około 15 minut po czym dobrze odsączyć.
Oczyszczoną i opłukaną wątróbkę drobiową zalać gotowaną wodą na 15 minut, po tym czasie wodę odlać, a wątróbkę osuszyć na sicie.
Ugotowane i przestudzone mięso razem z warzywami i wątróbką zemleć w maszynce dwukrotnie dodając namoczoną lecz odciśnięta bułkę, dodać surowe jajka, całość dokładnie wymieszać doprawiając solą, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem, tymiankiem dodać odsączoną żurawinę.
Masę mięsną ponownie wymieszać i przełożyć do formy keksowej wysmarowanej i wysypanej tartą bułką.
Na wierzch nałożyć suszonej żurawiny.
Pieczemy około 50 - 60 minut w temperaturze 200 stopni.
Żurawinę namoczyć w wodzie około 15 minut po czym dobrze odsączyć.
Oczyszczoną i opłukaną wątróbkę drobiową zalać gotowaną wodą na 15 minut, po tym czasie wodę odlać, a wątróbkę osuszyć na sicie.
Ugotowane i przestudzone mięso razem z warzywami i wątróbką zemleć w maszynce dwukrotnie dodając namoczoną lecz odciśnięta bułkę, dodać surowe jajka, całość dokładnie wymieszać doprawiając solą, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem, tymiankiem dodać odsączoną żurawinę.
Masę mięsną ponownie wymieszać i przełożyć do formy keksowej wysmarowanej i wysypanej tartą bułką.
Na wierzch nałożyć suszonej żurawiny.
Pieczemy około 50 - 60 minut w temperaturze 200 stopni.
gusia1000
ewaeu
BozenaMatuszczyk
Dziękuje ;)
BozenaMatuszczyk
Dziękuję;)