Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Sos musztardowo-cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu sos do mięs, kasz, czy makaronu. Przygotowanie sosu nie wymaga wiele pracy, dlatego warto robić to samemu.

Sos musztardowo-cebulowy

Składniki:

Sos musztardowo-cebulowy

 

  • 5 cebul
  • 3 łyżeczki musztardy miodowej
  • 0,7 l ciepłego bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 4 łyżki masła
  • 2,5 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos musztardowo-cebulowy

Przygotowanie cebuli:

Sos musztardowo-cebulowy
Cebula w trakcie smażenia na złoto na patelni

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju na rumiano.

Przygotowanie sosu:

Sos musztardowo-cebulowy
Sos musztardowo-cebulowy w trakcie gotowanie

Wlać bulion, dodać musztardę, dokładnie wymieszać. Dusić 5 minut.

Przygotowanie zasmażki:

Sos musztardowo-cebulowy
Zasmażka do sosu w trakcie przygotowania

Masło roztopić na osobnej patelni, dodać mąkę i szybko mieszać, aż się połączą. Zasmażkę stopniowo i energicznie mieszając by nie porobiły się grudki wlać do sosu. Zagotować, doprawić pieprzem i solą, wymieszać.

Smacznego!