Sposób przygotowania:
Nóżki z kurczaka tandori
Skórkę ściągamy z podudzi, gdyż jest niepotrzebnym źródłem kalorii. Podudzia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na talerzyku mieszamy sól, paprykę, chilli oraz garam masala. Dodać oliwę lub olej i dłońmi dokładnie nasmarować kurczaka. Wstawić do plastikowego pojemnika i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie imbir, czosnek, cebulę, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny mieszamy z jogurtem naturalnym i znów wmasowywujemy w kurczaka. Odstawiamy do zamarynowania na noc do lodówki. Udka kurczaka wyjmujemy z marynaty (nie oczyszczać z marynaty), pozostałą marynatę zgromadzoną na dnie miski wyrzucamy, nie będzie już potrzebna. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut, od czasu do czasu przewracając podudzia na drugą stronę. Po upieczeniu mięso powinno ładnie odchodzić od kości.