Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Nóżki z kurczaka tandori

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Udka kurczaka w aromatycznej marynacie z jogurtem

Nóżki z kurczaka tandori Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nóżki z kurczaka tandori

 

  • 8 nóżek z kurczaka
  • sól
  • łyżka przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • ok 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżczka miodu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka 250 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Nóżki z kurczaka tandori
Skórkę ściągamy z podudzi, gdyż jest niepotrzebnym źródłem kalorii. Podudzia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na talerzyku mieszamy sól, paprykę, chilli oraz garam masala. Dodać oliwę lub olej i dłońmi dokładnie nasmarować kurczaka. Wstawić do plastikowego pojemnika i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie imbir, czosnek, cebulę, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny mieszamy z jogurtem naturalnym i znów wmasowywujemy w kurczaka. Odstawiamy do zamarynowania na noc do lodówki. Udka kurczaka wyjmujemy z marynaty (nie oczyszczać z marynaty), pozostałą marynatę zgromadzoną na dnie miski wyrzucamy, nie będzie już potrzebna. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut, od czasu do czasu przewracając podudzia na drugą stronę. Po upieczeniu mięso powinno ładnie odchodzić od kości.
Nóżki z kurczaka tandori
Z nóżek ściągamy skórę która nie będzie nam potrzebna
Nóżki z kurczaka tandori
Podudzia wkładamy do naczynia i nacieramy przyprawami
Nóżki z kurczaka tandori
Paprykę chilli garam masala i oliwę mieszamy na marynatę
Nóżki z kurczaka tandori
Do jogurtowej marynaty dodajemy sok z połowy cytryny