ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Ćwikła z czerwonym winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna ćwikła z dodatkiem czerwonego wina

Ćwikła z czerwonym winem

Składniki:

Ćwikła z czerwonym winem

 

  • 25 dag buraków
  • 1 mały korzeń chrzanu
  • 50 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 10 ml soku z cytryny
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Ćwikła z czerwonym winem
Buraki dokładnie myjemy, nie obrane dajemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Stawiamy na kuchenkę i gotujemy aż do miękkości. Ugotowane buraczki odlewamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jak ostygną obieramy je ze skórki, a następnie trzemy na drobnych oczkach tarki do warzyw. przekładamy je na sitko i odciskamy nadmiar soku. Korzeń chrzanu myjemy, obieramy i trzemy na małych oczkach tarki do warzyw. Do buraczków dodajemy wino, chrzan, cukier, sok z cytryny i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i dajemy na 12 godzin do lodówki do przegryzienia.

Tagi:

buraki