Sposób przygotowania:
Ćwikła z jabłkiem
Buraki myjemy. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą tak aby buraczki były w całości przykryte. Lekko solimy solą. Gotujemy do miękkości.
Gdy buraczki są ugotowane, odcedzamy wodę, studzimy. Zimne buraczki obieramy ze skórki.
Jabłka myjemy,obieramy ,usuwamy gniazda nasienne . Buraczki ścieramy na najdrobniejszej tarce. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Łączymy jabłka z buraczkami. Doprawiamy buraczki cukrem, octem, odrobiną soli, dodajemy kminek. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
Wkładamy na parę godzin do lodówki.
Gdy buraczki są ugotowane, odcedzamy wodę, studzimy. Zimne buraczki obieramy ze skórki.
Jabłka myjemy,obieramy ,usuwamy gniazda nasienne . Buraczki ścieramy na najdrobniejszej tarce. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Łączymy jabłka z buraczkami. Doprawiamy buraczki cukrem, octem, odrobiną soli, dodajemy kminek. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
Wkładamy na parę godzin do lodówki.