Sposób przygotowania:
Ćwikła z chrzanem
Buraki umyć i ugotować wraz z octem.
Miękkie wyciągnąć z wody i wystudzić. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Odstawić na ok. 2 godziny i w tym czasie odlewać powstający sok.
Chrzan umyć, obrać i również zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Dodać do naszych startych buraczków i dokładnie wymieszać.
Jeżeli chcemy mocniejszą ćwikłę, wówczas należy dodać więcej chrzanu.
Na końcu dodać cukier i sól - według uznania.
Ćwikłę z chrzanem nakładać do słoików i zakręcić. Odstawić do lodówki na 24 godziny, żeby smaki przegryzły się.
Miękkie wyciągnąć z wody i wystudzić. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Odstawić na ok. 2 godziny i w tym czasie odlewać powstający sok.
Chrzan umyć, obrać i również zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Dodać do naszych startych buraczków i dokładnie wymieszać.
Jeżeli chcemy mocniejszą ćwikłę, wówczas należy dodać więcej chrzanu.
Na końcu dodać cukier i sól - według uznania.
Ćwikłę z chrzanem nakładać do słoików i zakręcić. Odstawić do lodówki na 24 godziny, żeby smaki przegryzły się.