mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Ćwikła z pieczonych buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Buraki bardzo lubię, to jedno z moich ulubionych warzyw. Przy okazji pieczenia chleba piekę buraki. Bardziej mi smakują niż gotowane. Z nich też robię ćwikle.

Ćwikła z pieczonych buraków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ćwikła z pieczonych buraków

 

  • 2 kg buraków
  • 1 łyżka chrzanu
  • cukier do smaku

 

  • marynata:
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1/2 łyżeczki oregano suszone

Sposób przygotowania:

Ćwikła z pieczonych buraków
Buraki szoruję i myję dokładnie, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję sól, bazylię, oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę. Każdego buraka smaruję marynatą i zawijam w folię aluminiową, układam na blaszce. Buraki mają fajny smak ją posmarowane marynatą. Piekę w temp 180 stopni około godzinę. Lepsze są buraki mniejsze bo szybciej się dopieką. Duże muszą dłużej się piec. Po wyjęciu z piekarnika obieram je, i jak ostygną ścieram na tarce. Doprawiam chrzanem, dodaję cukier.
Ćwikła z pieczonych buraków
marynata do buraków z ziól oliwy i czosnku
Ćwikła z pieczonych buraków
Buraki posmarowane marynatą na kawałkach folii
Ćwikła z pieczonych buraków
Buraki zawinięte w folie na blaszcze ułożone
Ćwikła z pieczonych buraków
buraki upieczone obrane w misce przed tarciem