Sposób przygotowania:
Cygańskie ścieżki
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto dzielimy na cztery części i dodajemy do nich po kolei: 4 żółtka i 2 łyżki mąki, mak, kakao, kisiel. Porcje ciast mieszamy z dodatkami i po kolei, jak na zebrę, wylewamy jedną porcję ciasta na drugą, aż do samego końca. Blachę wstawiam do piekarnika i pieczemy 40 - 45 minut w 180 st. C. Po wystygnięciu przekrawamy na dwa blaty.Każdą galaretkę rozpuszczamy pojedynczo w szklance wody. Jedną, zastygającą już dodajemy do serka i dokładnie mieszamy, resztę mocno zastygłą kroimy w kostkę, dodajemy do masy serowej i przekładamy tym ciasto. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
marietta