Sposób przygotowania:
Ciasto cygańskie ścieżki
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Nadal ubijajając dodajemy naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Do pierwszej części dodajemy mak, do drugiej- kakao, do trzeciej- kisiel, a do czwartej- 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą z części dokładnie mieszamy.
Na blaszkę (wymiary 25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy po dwie łyżki każdego z ciast. Zaczynamy od środka i nakładamy w to samo miejsce, aby powstały kolorowe kręgi. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmujemy papier i przekrawamy ciasto na dwa blaty.
Cztery galareteki rozpuszczamy osobno w 1 szklace wrzątku. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kosteczkę. Ostatnie opakowanie galaretki także rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody.
Tężejącą galaretkę miksujemy z serkami homogenizowanymi. Do masy dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy. Masą przekładamy upieczone placki. Ciasto schładzamy 1-2 godziny w lodówce, następnie oprószamy cukrem pudrem.
Na blaszkę (wymiary 25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy po dwie łyżki każdego z ciast. Zaczynamy od środka i nakładamy w to samo miejsce, aby powstały kolorowe kręgi. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmujemy papier i przekrawamy ciasto na dwa blaty.
Cztery galareteki rozpuszczamy osobno w 1 szklace wrzątku. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kosteczkę. Ostatnie opakowanie galaretki także rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody.
Tężejącą galaretkę miksujemy z serkami homogenizowanymi. Do masy dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy. Masą przekładamy upieczone placki. Ciasto schładzamy 1-2 godziny w lodówce, następnie oprószamy cukrem pudrem.
zbysiowa
Ela Dz
iziona