Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Cynamonowe ciasteczka z amarntusem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Amarantus użyłam pierwszy raz, doskonale sprawdził się ciasteczkach. Wyszły idealnie kruche, po prostu rozpływające się w ustach. Ich smak podkreśla nutka cynamonu. Dodam, że ciasteczka nie są zbyt słodkie.

Cynamonowe ciasteczka z amarntusem i rodzynkami

Składniki:

Cynamonowe ciasteczka z amarntusem i rodzynkami

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki rodzynek

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Cynamonowe ciasteczka z amarntusem i rodzynkami
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie z ciasta odrywamy kawałki i toczymy kulki na posypanej mąką stolnicy. Każdą kulkę spłaszczamy formując ciasteczko.

2. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Ciasteczka pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia.

*Z przepisu wyszło mi 20 sztuk ciasteczek.