czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Słodkie jajeczne oczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne, nie za słodkie ciastka. Ze względu na to, że wyglądem przypominają jajko, są idealne na Święta wielkanocne.

Słodkie jajeczne oczka

Składniki:

Słodkie jajeczne oczka

Ciasto:

Dodatkowo:

  • 400 ml mleka,
  • budyń waniliowy bez cukru (40g),
  • 60 g cukru,
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki.

Sposób przygotowania:

Słodkie jajeczne oczka
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukry, mleko, jajko,olej i biały ser (nie trzeba go mielić).

Całość posiekać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 8 części. Każdą część spłaszczać, formować owalne ciastka, dnem szklanki zrobić lekkie wgłębienia.

2. W 50 ml mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony proszek budyniowy i stale mieszając, gotować aż zgęstnieje.

Gorący wlać we wgłębienia ciastek.

Na wierzchu ułożyć po połówce odsączonej brzoskwini.

Piec około 20-25 minut w temp. 200 st.