szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Cynamonowe słoneczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciastka francuskie o wyrażnym smaku i zapachu cynamonu.

Cynamonowe słoneczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonowe słoneczka

 

  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok 140 g)
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe słoneczka
Ciasto francuskie rozkładamy na płasko.  Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem i posypujemy mieszanką cały płat ciasta. Następnie kroimy ciasto na prostokąciki ok 6cm na 4 cm i skręcamy dłuższym bokiem w rulonik. Delikatnie zgniatamy ruloniki i nacinamy z jednej strony, tak aby nie przeciąć ciasta do końca. Skręcamy, łącząc końcówki i tworząc słoneczka. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut.
Cynamonowe słoneczka
Ciasto francuskie posypujemy cynamonem z cukrem
Cynamonowe słoneczka
Tniemy w prostokąciki i zwijamy je w ruloniki
Cynamonowe słoneczka
Nacinamy jeden bok ruloników uwazając aby nie przeciąc całego
Cynamonowe słoneczka
Łączymy oba końce tworząc cynamonowe słoneczka.

Tagi:

ciasto