Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Cytrynowa babka kefirowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo łatwa babka, która nie wymaga ubijania piany z białek - wszystkie składniki dodaje się kolejno do miski i miksuje.

Cytrynowa babka kefirowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowa babka kefirowa

 

  • 4 jajka
  • 3/4 cukru
  • 1 szkl. gęstego kefiru
  • skórka i sok z cytryny
  • mały proszek do pieczenia
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Cytrynowa babka kefirowa
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dolać skórkę otartą z cytryny, sok, olej i kefir. Do osobnej miski dodać wszystkie suche składniki i wstępnie przemieszać, po czym przesypać do płynnej masy i zmiksować tylko do połączenia.

Foremkę babkową z kominkiem natłuścić, wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C, piec ok. 45-60 minut (w zależności od piekarnika). Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem. Babkę trzeba dobrze wystudzić przed pokrojeniem.
Cytrynowa babka kefirowa
Jajka z cukrem trzeba ubić na puszystą masę.
Cytrynowa babka kefirowa
Do masy jajecznej dolać gęsty kefir i olej.
Cytrynowa babka kefirowa
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta.
Cytrynowa babka kefirowa
Ciasto upiec w foremce babkowej z kominkiem.