gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1328]

Babka cytrynowa z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tak przygotowaną babkę cytrynową z polewą czekoladową polecam do popołudniowej kawki. Jest bardzo smaczna, a do tego łatwa w przygotowaniu.

Babka cytrynowa z polewą czekoladową

Składniki:

Babka cytrynowa z polewą czekoladową

 

  • 4 białka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • sok z jednej cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa

  • 100 gram czekolady mlecznej
  • 20 gram masła
  • 15 gram śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa z polewą czekoladową

ETAP 1:

Babka cytrynowa z polewą czekoladową
Białka przekładamy do miski i ubijamy na sztwno.

Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i dalej przez chwilę mikserem ubijamy.

ETAP 2:

Babka cytrynowa z polewą czekoladową
Do ubitej piany wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia.

Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, po czym miksujemy na małych obrotach.

ETAP 3:

Babka cytrynowa z polewą czekoladową
Do ciasta wlewamy olej i sok z cytryny, miksujemy.

Miksując wlewamy olej i sok z cytryny. Na koniec dodajemy żółtka i jeszcze przez chwilę miksujemy.

ETAP 4:

Babka cytrynowa z polewą czekoladową
Ciasto wylewamy do keksówki i pieczemy w piekarniku.

Ciasto wylewamy do formy - keksówki. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Babkę wykładamy z formy i studzimy.

ETAP 5:

Babka cytrynowa z polewą czekoladową
W kapieli wodnej przygotowujemy polewę ze składników.

Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, po czym wlewamy śmietankę. Mieszamy. Polewą polewamy babkę.

Tagi:

ciasta babki