SUPERPRZEPIS

Guacamole czyli pikantna pasta z avocado

  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Guacamole czyli pikantna pasta z avocado Więcej zdjęć (5)

Guacamole to meksykańska, pyszna pasta z avocado, z dodatkiem pomidorków, chili oraz kolendry. Zrobiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni.

Składniki:

Guacamole czyli pikantna pasta z avocado

 

  • 2 dojrzale avocado
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej limonki ( lub cytryny)
  • sól
  • 1 mała, czerwona papryczka chili ( mild czyli średnio ostra)
  • 8 - 10 maluch pomidorków koktajlowych
  • 2 garści świeżych listków kolendry

Sposób przygotowania:

Guacamole czyli pikantna pasta z avocado
Avocado przekroić na pół, wyciągnąć pestki, łyżką wybrać miąższ . Pokroić i przełożyć do miski. Dodać sok z limonki lub cytryny oraz drobno pokrojone ząbki czosnku. Następnie zmiksować blenderem, posolić do smaku solą.

Papryczkę chili przekroić na pól, pozbawić nasionek i błonek, drobniutko pokroić. dodać do pasty z avocado.

Umyte pomidorki pokroić w ćwiartki, listki kolendry drobno posiekać, również dodać do pasty.

Wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze solą oraz sokiem z limonki.

Podawać z wędliną, jajkami, serem, lub nawet samą, z pieczywem. 

Smacznego :) !
Guacamole czyli pikantna pasta z avocado
Do pokrojonego avocado dodać czosnek, zmiksować
Guacamole czyli pikantna pasta z avocado
Do pasty dodać drobniutko pokrojona papryczkę chili
Guacamole czyli pikantna pasta z avocado
Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki
Guacamole czyli pikantna pasta z avocado
Na końcu dodać posiekane listki kolendry, wymieszać

Tagi:

sos pasta