edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Cytrynowa pekinka z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zdrowa i smaczna surówka, która pasuje nie tylko do mięsa :)

Cytrynowa pekinka z koperkiem

Składniki:

Cytrynowa pekinka z koperkiem

 

  • 6 dużych liści kapusty pekińskiej (ok. 45 dag)
  • pęczek świeżego koperku
  • 0,5-1 łyżka soku z cytryny (w zależności od tego, jak kto lubi kwaśne)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu cytrynowego

Sposób przygotowania:

Cytrynowa pekinka z koperkiem
Liście umyć, osuszyć, ułożyć jeden na drugim, przeciąć wzdłużna pół, a następnie w poprzek na cienkie paseczki. Przełożyć do salaterki. Koperek opłukać, otrzepać z wody, drobno posiekać (u mnie wyszły 4 kopiaste łyżki), dodać do kapusty. Do zakręcanego słoiczka lub małej miseczki wlać sok cytrynowy i olej, dosypać przyprawy. Słoiczek zakręcić i potrząsać nim aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania jednolitego sosu (w miseczce najlepiej utrzepać widelcem). Przygotowanym sosem polać surówkę tuż przed podaniem, wymieszać. Jeśli zdarzy się, że sos się rozwarstwi zanim go użyjemy, wystarczy go ponownie wymieszać.