jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cytrynowa rozkosz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To przepyszne połączenie cytrynowego budyniu z bitą śmietaną i mleczną czekoladą. Te trzy smaki razem stanowią przepyszne trio.

Cytrynowa rozkosz

Składniki:

Cytrynowa rozkosz

 

  • Składniki na budyń cytrynowy na 4 porcje:
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • Sok z 3 cytryn ( około 0,5 szklanki wychodzi),
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 szklanki wody
  • Warstwa bitej śmietany
  • 250 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • fix do śmietany
  • Dodatkowo:
  • 1/3 tabliczki mlecznej czekolady

 

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowa rozkosz
BUDYŃ:Przygotowany sok z cytryny dopełniamy wodą, tak by w sumie mieliśmy 2,5 szklanki płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozrabiamy budynie, mąkę, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący płyn, ciągle mieszając wlewamy rozrobione składniki. Gotujemy budyń i rozlewamy do 4 pucharków. Studzimy. Na zimny budyń nakładamy ubitą śmietankę i całość polewamy rozpuszczoną czekoladą. ŚMIETANKA: Śmietanę ubijamy z cukrem i fixem na sztywno. Przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy nasz budyń. WYKOŃCZENIE: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i polewamy bitą śmietanę.

Tagi:

czekolada