Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cytrynowe kruche gwiazdki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste, kruche ciasteczka z cytrynową nutą.

Cytrynowe kruche gwiazdki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowe kruche gwiazdki

 

  • 1 kostka palmy
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 duża cytryna

Sposób przygotowania:

Cytrynowe kruche gwiazdki
Do palmy dodać cukier, mąkę, jajko i proszek do pieczenia. Cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć z niej sok. Skórkę i sok dodać do pozostałych składników. Wszystko szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać z nich ciastka w kształcie gwiazdek (można użyć foremek o innych kształtach). Ciastka układać na natłuszczonej blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 10-12 minut. Po ostudzeniu ciastka zrobią się kruche.
Cytrynowe kruche gwiazdki
Palma przełożona do miski z pozostałymi składnikami.
Cytrynowe kruche gwiazdki
Ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Cytrynowe kruche gwiazdki
Ciasto rozwałkowane na grubość około 3 mm.
Cytrynowe kruche gwiazdki
Wycięte z ciasta gwiazdki i ułożone na blasze.

Tagi:

jajko jajka