dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Cytrynowe pancakes

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ulubione śniadanie mojego synusia.

Cytrynowe pancakes Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowe pancakes

 

  • 1 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyż cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 1/3 szkl mleka
  • 1 łyż oleju
  • 1 cytryna
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Cytrynowe pancakes
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowy. Do masy żółtkowej dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko i olej. Dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy ubitą na sztywną pianę z białek z dodatkiem soli. Delikatnie mieszamy. Smażymy na gorącej patelni bez dodatku tłuszczu dość grube placki. Smażymy z obu stron na brązowo - złoty kolor. Smacznego.
Cytrynowe pancakes
Żółtka ucieramy z cukrami i startą skórką z cytryny.
Cytrynowe pancakes
Do ciasta na placki dodajemy ubitą pianę i delkatnie mieszamy.
Cytrynowe pancakes
Ciasto nabieramy chochlą i wlewamy na rozgrzaną patelnie.
Cytrynowe pancakes
Smazymy gruble placki z obu stron na złoty kolor.

Tagi:

jajko jajka