Sposób przygotowania:
Cytrynowy krem Lemon curdPrzygotowanie cytryn:
Cytryny dokładnie myjemy, osuszamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok.
Do garnka:
Do garnka wbijamy jajka i wsypujemy cukier, roztrzepujemy ,,rózgą'', dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę. Mieszamy.
Gotowanie kremu:
Masę na krem zagotowujemy, dodajemy masło pokrojone w kostkę i na małym ogniu mieszamy do zgęstnienia.
Przecedzanie:
Gotowy krem przecedzamy przez gęste sitko.
Do słoiczków:
Następnie przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. Krem można w lodówce przechowywać do około dwóch tygodni.
Podanie:
Kremu używamy do przekładania ciasteczek, babeczek i innych.
Moje rady:
Przelewamy do wyparzonych suchych słoiczków. Zakręcamy.
Przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.
Krem warto przetrzeć przez geste sito, będzie gładki bez grudek i skórki z cytryny.
mocsłodkości
Babeczka35
Można i ze słoiczka podjadać, u mnie też podjadano :)
testing223
testing223