SUPERPRZEPIS

Cytrynowy krem Lemon curd

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Cytrynowy krem Lemon curd

Pyszny cytrynowy krem, idealny do przekładania ciasteczek czy tortów, do podjadania ze słoiczka. Warto go zrobić. Polecam.

Składniki:

Cytrynowy krem Lemon curd

Składniki:

Sposób przygotowania:

Cytrynowy krem Lemon curd

Przygotowanie cytryn:

Cytrynowy krem Lemon curd
Z cytryn wyciskamy sok i ścieramy skórkę.

Cytryny dokładnie myjemy, osuszamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok.

Do garnka:

Cytrynowy krem Lemon curd
Składniki na krem mieszamy dokładnie w garnku.

Do garnka wbijamy jajka i wsypujemy cukier, roztrzepujemy ,,rózgą'', dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę. Mieszamy.

Gotowanie kremu:

Cytrynowy krem Lemon curd
Nastepnie krem gotujemy kilka minut do zgęstnienia.

Masę na krem zagotowujemy, dodajemy masło pokrojone w kostkę i na małym ogniu mieszamy do zgęstnienia.

Przecedzanie:

Cytrynowy krem Lemon curd
Gdy krem będzie gotowy przecedzamy go przez sito.

Gotowy krem przecedzamy przez gęste sitko.

Do słoiczków:

Cytrynowy krem Lemon curd
Krem przekładamy do słoiczków i zakręcamy.

Następnie przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. Krem można w lodówce przechowywać do około dwóch tygodni.

Podanie:

Cytrynowy krem Lemon curd
Gotowy, przecedzony krem używamy do przekładania ciasta i ciasteczek.

Kremu używamy do przekładania ciasteczek, babeczek i innych.

Moje rady:
Przelewamy do wyparzonych suchych słoiczków. Zakręcamy.
Przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.
Krem warto przetrzeć przez geste sito, będzie gładki bez grudek i skórki z cytryny.