edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to prosty, szybki i smaczny przepis na obiad, lunch lub kolacje.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Sos pieczarkowy:

1. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.

3. Na patelnie dodajemy masło podsmażamy na nim cebulę.

4. Dodajemy pieczarki i dusimy, podlewamy wodą w razie potrzeby.

5. Pod koniec duszenia dodajemy mąkę rozprowadzoną z niewielką ilością wody oraz śmietanę.

6. Doprawiamy solą i pieprzem i chwilę mieszamy razem do zagestnienia się sosu.

7. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.

8. Placki polewamy sosem pieczarkowym





Placki ziemniaczane:

1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku.

2. Obraną cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach.

3. Starte ziemniaki i cebulę przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem.

4. Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut.

5. Placki smażymy na złoty kolor na głębokim oleju. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. 
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojne pieczarki
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Dodajmy mąkę oraz śmietanę do podsmażonych pieczarek i cebuli
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Na koniec do sosu dodajemy posiekany koperek