Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Sos pieczarkowy:
1. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
3. Na patelnie dodajemy masło podsmażamy na nim cebulę.
4. Dodajemy pieczarki i dusimy, podlewamy wodą w razie potrzeby.
5. Pod koniec duszenia dodajemy mąkę rozprowadzoną z niewielką ilością wody oraz śmietanę.
6. Doprawiamy solą i pieprzem i chwilę mieszamy razem do zagestnienia się sosu.
7. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.
8. Placki polewamy sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane:
1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku.
2. Obraną cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach.
3. Starte ziemniaki i cebulę przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem.
4. Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut.
5. Placki smażymy na złoty kolor na głębokim oleju. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
1. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
3. Na patelnie dodajemy masło podsmażamy na nim cebulę.
4. Dodajemy pieczarki i dusimy, podlewamy wodą w razie potrzeby.
5. Pod koniec duszenia dodajemy mąkę rozprowadzoną z niewielką ilością wody oraz śmietanę.
6. Doprawiamy solą i pieprzem i chwilę mieszamy razem do zagestnienia się sosu.
7. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.
8. Placki polewamy sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane:
1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku.
2. Obraną cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach.
3. Starte ziemniaki i cebulę przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem.
4. Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut.
5. Placki smażymy na złoty kolor na głębokim oleju. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.